PRENATAL TANI TESTLERİ

Prenatal tanı testleri (doğum öncesi tanı testleri: koryon villüs örneklemesi, amniosentez, mikroarray, kordosentez, kromozom testleri)

PRENATAL TANI TESTLERİ

Amniyosentez nedir?
Amniyosentez, hamile bir kadının karnından az miktarda amniyotik sıvı alan bir prosedürdür. Amniyotik sıvı, fetusu annenin rahmi içinde saran sıvıdır (şekil 1)

 

Amniyosentez neden yapılır?
Amniyosentez, bir amniyotik sıvı örneği almak için yapılır. Amniyotik sıvı, fetüsün sağlığı hakkında daha fazla bilgi almak için test edilir.
Amniyotik sıvının test edilmesinin en yaygın nedeni, fetüsün Down sendromu veya kistik fibroz gibi genetik bir sorunu olup olmadığını bulmaktır.

Bu, bebeğin ultrasonu veya anne ve baba üzerindeki kan testleri gibi başka bir testin, fetüsün genetik bir sorunu olabileceğini göstermesi durumunda yapılabilir.

Bazen bebeğin bir enfeksiyonu olup olmadığını görmek için amniyosentez yapılır.

Amniyosentez ne zaman yapılır?
Test, 15 haftalık hamilelikten sonra herhangi bir zamanda yapılabilir. Zamanlama, amniyotik sıvının neden test edildiğine bağlıdır.


Amniyosentez nasıl yapılır?
Ana adımlar şunlardır:
? Bir doktor ultrason yapacaktır. Bebeğinizin ve uterusunuzdaki amniyotik sıvının hareketli görüntülerini ekranda (TV gibi) görebilecektir.
? Bu doktor veya başka bir doktor, karnınıza ve sonra amniyotik sıvıya bir iğne sokarken ekranı izleyecektir 
(şekil 2).

 

? Doktor az miktarda sıvı almak için iğneyi ve şırıngayı kullanacaktır. Test genellikle yaklaşık 1 ila 2 yemek kaşığı sıvı alır.
? Sıvı testler için laboratuvara gönderilecektir.

Amniyosentezin herhangi bir riski var mı?
Evet. Sorunlar nadirdir, ancak olabilirler. Riskler şunları içerir:
? Amniyotik sıvının vajinadan sızması - Bu kendi başına durabilir veya durmayabilir. Durmazsa, bebek için enfeksiyon gibi sorunlara neden olabilir.

? Rahimdeki enfeksiyon - Enfeksiyon hamileliğin erken döneminde düşük yapılmasına veya hamileliğin ilerisinde erken doğum ve erken doğuma yol açabilir. (Erken doğum, bebeğin 37. gebelik haftasından önce doğduğu anlamına gelir.)
? İğne bebeğe dokunabilir, bu da nadir durumlarda yaralanmaya neden olur.
? Plasentadan gelen kan kendi kan dolaşımınıza sızabilir. (Plasenta bebek besinlerini ve oksijeni getiren ve atıkları uzaklaştıran organdır.) Bu daha sonraki hamileliklerde sorunlara neden olabilir.

İşlem sonrası semptomlar hakkında endişelenmeli miyim?
Bu, hangi belirtilere sahip olduğunuza ve ne kadar kötü olduklarına bağlıdır. Amniyosentezden sonra, karnınızda kısa bir süre için hafif krampların olması normaldir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
? Vajinanızdan kan akıyor veya sıvı sızdırıyorsunuz
? Daha da kötüleşen kramplarınız var
? 38ºC'den (100.4 ° F) yüksek bir ateşiniz var

Test, fetüsümün genetik bir problemi olduğunu gösterirse ne olur?
Testten önce ve sonra doktorunuzla ve bir genetik danışmanla konuşabilirsiniz. Genetik problemi ve duygularınızı anlamanıza ve ne yapacağınıza karar vermenize yardımcı olabilirler.

Koryonik villus örneklemesi nedir?
CVS olarak da adlandırılan koryonik villus örneklemesi, plasentanın küçük bir parçasını alan bir testtir. Plasenta, hamile bir kadının rahmi içindeki, cenin besinlerini ve oksijeni getiren ve atıkları uzaklaştıran organdır (şekil 1). Fetus ve plasentası aynı genlerin çoğunu paylaşır.

CVS, fetüsün genlerinde veya kromozomlarında bir sorun olup olmadığını gösterebilir. Kromozomlar, binlerce gen içeren hücrelerdeki yapılardır. Bu test 10 ila 13 haftalık hamilelik arasında yapılır. Sonuçlar birkaç gün içinde geri gelir.

CVS neden yapılır?
CVS, fetüsünüzün Down sendromu, Tay-Sachs hastalığı, kistik fibroz veya başka bir hastalık gibi belirli bir genetik problemi olup olmadığını kontrol etmek için yapılır. Bu koşullardan birinin aile öykünüz varsa veya başka bir testte fetüsünüzün belirli bir genetik problemi olduğunu ileri sürüyorsa bu testi yapabilirsiniz.

Bununla birlikte, doktorların olası her genetik problemi kontrol etmek için CVS kullanamayacağını unutmayın. CVS sonuçlarınız normale dönerse, mutlaka fetüsün genetik problemi olmadığı anlamına gelmez. Bu sadece doktorların test ettiği koşula sahip olmadığı anlamına gelir.

CVS nasıl yapılır?
Ana adımlar şunlardır:
? Doktor ultrason yapacaktır. Bu rahim, fetus, amniyotik sıvı ve plasenta resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme testidir.
? Ultrason resmine bakarken, doktor genellikle karnınıza bir iğne koyacaktır. Ama bazen onun yerine vajinanıza küçük bir tüp koyar.
? Daha sonra, doktor iğneyi veya tüpü plasentaya yönlendirir (şekil 2). Ardından, çok küçük bir doku örneği alacaktır.
? Doku testler için bir laboratuvara gönderilecektir.

CVS'nin herhangi bir riski var mı?
Evet. Sorunlar nadirdir, ancak olabilirler. Riskler şunları içerir:
? Çocuk Düşürme
? Fetüsten kendi kan dolaşımınıza kan sızması. Bu daha sonraki hamileliklerde sorunlara neden olabilir.

İşlem sonrası semptomlar hakkında endişelenmeli miyim?
Bu, hangi belirtilere sahip olduğunuza ve ne kadar kötü olduklarına bağlıdır. CVS'den sonra vajinanızdan biraz kanama normaldir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:

? Adet döneminizdeki gibi vajinal kanamanız var
? Vajinanızdan sıvı sızdırıyorsunuz
? Daha da kötüleşen kramplarınız var
? 38ºC'den (100.4 ° F) yüksek bir ateşiniz var

CVS'ye bir alternatif var mı?
Fetüste genetik problemleri de test edebilen amniyosentez adı verilen başka bir test var. Ancak amniyosentez hamilelikte daha sonra yapılır, genellikle 15 ila 17. hafta civarında.

CVS veya amniyosentez yapmak daha mı iyidir?
Bu sizin bireysel durumunuza bağlıdır. İkisine de ihtiyacınız olmayabilir. Test yapmaya karar verirseniz, amniyosentez yerine CVS seçebilirsiniz:

? Hamilelikte mümkün olan en kısa sürede sonuç almak istiyorsunuz
? Testten sonra daha hızlı sonuç almak istiyorsunuz

CVS yerine amniyosentez seçebilirsiniz çünkü:

? Amniyosentez ile düşük yapma riski biraz daha azdır
? Zaten ikinci üç aylık dönemdesiniz, yani 3 aydan fazla hamile kaldınız

Test, fetüsümün belirli bir genetik problemi olduğunu gösterirse ne olur?
Testten önce ve sonra genetik bir danışmanla konuşmalısınız. Ne bekleyeceğinizi, duygularınızı ve ne yapacağınızı anlamanıza yardımcı olabilir.

kadın doğum tekirdağkadın doğum uzmanı tekirdağkadın doğum uzmanı tekirdağ fiyatlarıkadın doğum fiyatlarıgebelik takibi tekirdağsüleymanpaşa gebelik takibigebelik takibi fiyatları tekirdağ, prenatal tanı testi tekirdağ

DOSYALAR

Adres

Cumhuriyet Mahallesi Büşra Sok No18-20 Ozan Plaza Kat 2 No 3 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ

Telefon

0282 262 65 65

E-Posta

info@ozgurbige.com

ÖZGÜR BİGE
@2018 Tüm hakları saklıdır.