GEBELİKTE HANGİ TARAMA TESTLERİ YAPILIR?

Hamilelik döneminde yapılan tarama testleri nelerdir?

GEBELİKTE HANGİ TARAMA TESTLERİ YAPILIR?

Hamilelik döneminde yapılan tarama testleri nelerdir?

Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeleri ve sağlıklı bebek doğurmaları için hamilelik dönemi boyunca bazı testleri yaptırmaları gerekmektedir. İkili test kısaca PAPP-A ve serbest b -hCG adı verilen iki hormonun kanda ölçülmesi ile yapılan bir risk oranına dayanmaktadır. 

İkili tarama test, bebekte ense kalınlığı ölçümü: Gebeliğin 11-14 haftalık döneminde Down Sendromu taraması için yapılır.

İkili testin yapılması sayesinde olağandışı bir sonuç durumunda daha fazla tanısal test seçeneğinin (koryonik villus örneklemesi, erken veya geç amniosentez) yapılabilmesine imkan sağlaması veya anomalili bebek durumunda ise gebelik sonlandırılmasının daha erken bir dönemde yapılabilmesi sağlanabilmektedir.

Üçlü test: Gebeliğin 15-20 haftalık dönemlerinde yapılmaktadır. Üçlü test ile Down sendromu dışında sinir sisteminin gelişimsel bozuklukları açısından da bilgi verir. Üçlü test anne kanında alfafetoprotein (AFP), b -hCG ve unkonjuge estradiol ölçümlerine dayanarak yapılan bir risk hesaplamasıdır. 

Ultrasonla rutin anomali taraması: Gebeliğin 18-20. haftalar arasında yapılır.

Şeker yükleme testi: Gebeliğin 24-28. haftalık dönemlerinde yapılır.

tekirdağ kadın doğum doktoru

DOSYALAR

Adres

Cumhuriyet Mahallesi Büşra Sok No18-20 Ozan Plaza Kat 2 No 3 Süleymanpaşa/TEKİRDAĞ

Telefon

0282 262 65 65

E-Posta

info@ozgurbige.com

ÖZGÜR BİGE
@2018 Tüm hakları saklıdır.